کمپرسور روتاری یا دورانی با مصرف انرژی الکتریکی کار کرده و کاربردهای بسیاری به ویژه در کشور ما و صنایع گسترده ای از جمله صنعت حفاری دارد. قطعاتی که با فشرده سازی و کاهش دادن حجم گاز باعث افزایش فشار آن شده و در کولر های گازی نقش اصلی را ایفا می کنند.
در این مقاله از آرمیکو به جنبه های گسترده ای از کمپرسور روتاری می پردازیم که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کمپرسور روتاری (دورانی) چیست؟
- کمپرسور روتاری چه ویژگی هایی دارد؟
- کمپرسورهای دورانی چه انواعی دارند؟
- نکات مهم در انتخاب کمپرسور روتاری چیست؟
- و…
کمپرسور روتاری (دورانی) چیست؟
کمپرسور روتاری توسط چرخش 360 درجه ای تیغه ها عمل مکش و تراکم را انجام داده و هنگامی که گاز از دریچه ورودی وارد کمپرسور می شود، به علت چرخش تیغه ها و برخورد پره ها با هوای درحال متراکم شدن، آن را با فشار به سمت لوله دهش میفرستد.
کمپرسورهای روتاری به نسبت کمپرسورهای پیستونی نیاز به مصرف برق کمتری داشته و راندمان بیشتری دارند. همچنین کمپرسور روتاری از صدا و لرزش بسیار کمتری هم برخوردار هستند. کمپرسور روتاری مانند کمپرسور های پیستونی و کمپرسور اسکرال، دارای سیستم های تبرید و تهویه هوای مطبوع بوده و در این زمینه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
به ویژه در بخش های شمالی و شمال غرب کشور و به طور عمده در مناطقی که از فشار هوای بالاتری برخوردار هستند کاربرد بیشتری خواهند داشت.کمپرسور ها از دو محفظه مختلف ساخته شده که یک محفظه آن وظیفه مکش گاز را داشته و محفظه دوم با وجود یک سیلندر و یک پیستون متحرک عملیات فشرده سازی را انجام می دهد.
این کمپرسور ها با گاز های مبرد R134a، R22 و R410A سازگاری داشته و بر اساس سرعت دوران و تعداد سیلندرها همچنین ظرفیت برودتی آن ها تقسیم بندی می کنند. کمپرسور روتاری عموما برای ظرفیت های پایین بین 5 تا 10 تن مورد استفاده قرار گرفته و در انواع یخچال ها و صنایع مختلف کاربرد دارد.
ویژگی های کمپرسور روتاری
از جمله ویژگی هایی که می توان برای کمپرسور روتاری در نظر گرفت، بهرهمند بودن از مکانیزم جابجایی مثبت است که از نوع چرخشی می باشند. این کمپرسور ها در جایی که حجم فشار بالا است جایگزین مناسبی برای کمپرسور های پیستونی بوده و با گردش 360 درجه خود عمل مکش و کمپرس ماده مبرد را انجام می دهد.
از این رو وقتی گاز از دریچه ورودی وارد کمپرسور شده و تیغه ها حرکتی 360 درجه ای کرده و با برخورد پره ها به گاز آن را از لوله های خروجی، خارج می کنند. کمپرسور های روتاری ظرفیتی 7000 تا 36000 BTU داشته و با کمترین صدا به فرآیند خود می پردازد.
مصرف بهینه و کم مصرف بودن این کمپرسور ها از جمله بهترین ویژگی های این کمپرسور ها شناخته می شود. از دیگر ویژگی ها می توان به کم بودن ظرفیت این کمپرسور ها نسبت به دیگر کمپرسور ها اشاره کرد.
اجرای تشکیل دهنده کمپرسور روتاری
کمکپرسور روتاری از اجزای مختلفی تشکیل می شود که از جمله این اجزا عبارت است از:
- سیلندر
- پیستون متحرک
- میلنگ
- بلبرینگ اصلی
- آکومولاتور
- لوله
- روتور
- استاتور
- پره
- خروجی و ورودی گاز
انواع کمپرسورهای دورانی
کمپرسور روتاری انواع مختلفی دارد که به دو نوع می توان آن ها تقسیم کرد. این دو نوع کمپرسور دورانی عبارت است از:
- نوع غلتکی کمپرسور روتاری
کمپرسور غلتکی از یک غلتک و یک سیلندر تشکیل شده و محور آن با همان غلتک به صورت خارج از مرکز در درون سیلندر چرخیده و یک تیغه قسمت رانش و مکش را از یکدیگر جدا می کند.
- نوع تیغه ای کمپرسور دورانی
در این نوع از کمپرسور روتاری، روتور و تیغه ها هر دو می چرخند. به این صورت که روتور بر روی محور خود چرخیده و سیلندر و غلتک در محور های مجزا از هم در حال گردش می باشند. تیغه ها به دلیل خاصیت گریز از مرکزی که دارند به چرخش ادامه داده و به بدنه سیلندر فشرده می شوند.
تراکم بالای کمپرسور های دورانی به دلیل کم شدن حجم در بین سطح داخلی سیلندر و سطح خارجی روتور و تیغه ها است.
نکات مهم در انتخاب کمپرسور روتاری چیست؟
از جمله نکات مهمی که باید هنگام انتخاب کمپرسور های روتاری به آن دقت کرد، مواردی است که در ادامه به ان خواهیم پرداخت. اگر شما از این کمپرسور قصد دارید در شهر های مناطقی در شمال و غرب ایران استفاده نمایید که از لحاظ کیفیت هوا و آلاینده ها از گرد و غبار کمتری برخوردار بوده و نیازی به غبارگیر حس نمی شود، کارایی و راندمان بالاتری با بازده زیادی برای شما خواهد داشت و بدون خرابی عمل خواهد کرد.
چنانچه استفاده شما از این کمپرسور ها در منطق جنوبی باشد، بهتر است شرایط را پیش از خرید به طور کامل بررسی کرده و یا از خرید این کمپرسور صرف نظر نمایید. گرد و غبار زیاد مناطق جنوبی باعث می شود که راندمان این کمپرسورها بسیار افت یافته و در زمان کمتری دچار نقص فنی می شود.
تعمیر کمپرسور روتاری احتیاج به زمان و هزینه زیادی داشته و اصلا از لحاظ فنی و سرمایه ای استفاده در مناطق پر گرد و غبار به صرفه بنظر نمیرسد. علاوه بر این موارد نکات دیگری نیز وجود دارد که اطلاع یافتن از آن ها قبل از خرید منجر به رضایت بخشی از خرید شده و پس از خرید دچار سردرگمی و یا مشکل نمی شوید. این پارامتر ها عبارت است از:
- نوع گازی مبردی که در آن مصرف می شود.
- تعداد پایه های به کار رفته در کمپرسور روتاری
- بررسی ابعاد و اندازه کمپرسور مورد نظر
- میزان سرمایش کمپرسور و ظرفیت برودتی دستگاه.
قیمت کمپرسور روتاری
یکی از پرطرفدارترین و محبوب ترین کمپرسور ها در بازار ایران، از جمله شرکت اطلس کوپکو، کمپرسور رورتاری است. قیمت این کمپرسور به عوامل متعددی بستگی دارد و از همین رو نمیتوان قیمت دقیقی برای آن در نظر گرفت.
از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت کمپرسور ها می توان به مواردی مثل توان الکتریکی، برند کمپرسور، ظرفیت مورد استفاده در کمپرسور و… اشاره کرد. برای اطلاع از قیمت دقیق کمپرسور روتاری می توانید با تیم حرفه ای آرمیکو در تماس بوده و از خدمات مشاوره رایگان آن بهرهمند شوید.
جمع بندی
آنچه در این مقاله از آرمیکو خواندیم به طور خلاصه به شکل زیر است:
- کمپرسور روتاری، با چرخش 360 درجه تیغه ها عمل مکش و تراکم مبرد را انجام می دهد.
- کمپرسور روتاری از ویژگی های زیادی برخوردار است که از جمله آن ها می توان به ظرفیت پایین آن، برخورداری از صدای کم و… اشاره کرد.
- کمپرسور روتاری از انواع مختلفی برخوردار است از مهمترین آن ها می توان به دو نوع تقسیم کرد که شامل نوع غلتکی و نوغ تیغه ای اشاره کرد.
- و…
سوالات متداول
کمپرسور روتاری بهتر است یا پیستونی؟
کمپرسور روتاری به علت کمتر بودن قطعات متحرک و هدر رفتن ناشی از شیر تخلیه، دارای بازدهی و راندمان بالاتری نسبت به کمپرسور پیستونی است.
تفاوت کمپرسور روتاری با اینورتر چیست؟
کمپرسور روتاری با تغییر دما و یا قرار گرفتن در دمای بیش از حد مجاز، خود به خود خاموش می شود با این که کمپرسور اینور این قابلیت را نداشته و تغییر دمای کولر بدون خاموش و روشن کردن دستگاه میسر است.
مزایا و معایب کمپرسور روتاری چیست؟
کمپرسور روتاری مزایا و معایب زیادی دارد که از جمله آن ها می توان به مواردی مثل راندمان بالا، لرزش و صدای کم به عنوان مزیت و مواردی مثل پایین بودن ظرفیت برودتی، عدم امکان قابلیت تعمیر و تعویض قطعات برای معایب آن اشاره کرد.