حفاری آزمایش خاک

قبل از شروع هر گونه ساخت و سازی برای گرفتن مجوز، به انجام یک سری آزمایشات نیاز داریم. برای این کار ما باید حفاری آزمایش خاک را توسط دستگاه های متریک یا وایرلاین یا به صورت دستی انجام بدهیم. سپس نمونه خاک حفاری شده را به آزمایشگاه بررسی و تست خاک بفرستیم؛ تا بتوانیم برگ سبز ژئوتکنیک از سازمان های مربوطه دریافت کنیم. در نهایت برای ساخت و ساز اقدام کنیم.

آزمایش خاک

یک آزمایش است که به وسیله آن می توان ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک را بررسی کرد. برای انجام آزمایش خاک لازم است افراد متخصص، اقدام به گرفتن نمونه هایی از محل مورد درخواست با استفاده از تجهیزات مخصوص کنند. سپس نمونه‌ها را برای انجام آزمایشات به آزمایشگاه تحویل دهند.

این ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی خاک عبارتند از:

  • مقاومت برشی
  • دانسیته خاک
  • میزان تحمل بار
  • اسیدیته

انجام تست خاک در ساختمان سازی بسیار اهمیت دارد. به این علت که وزن ساختمان و نیروهای طبیعی وارد بر ساختمان و انتقال این نیرو ها به محلی که ساختمان روی آن قرار دارد بستگی دارد. پس ما باید تیپ های مختلف خاک را با استفاده از آزمایش خاک مشخص کنیم؛ تا بدانیم بهترین نوع اسکلت سازه برای کار ما کدام است. همینطور از چه مصالحی استفاده کنیم؛ تا یک ساختمان مناسب و مقاوم داشته باشیم.

حفاری آزمایش خاک دستی

انجام حفاری آزمایش خاک به صورت دستی، کاری ارزان است. یک نفر می تواند با کندن یک چاه به صورت دایره‌ای یا مربعی مقداری از خاک را تا عمق مورد نظر برداشته و آن را به آزمایشگاه خاک برای بررسی تحویل دهد. اما این نوع حفاری باعث نمی شود که به ما مجوز ساخت و ساز بدهند. برای گرفتن برگ سبز، آزمایش خاک حتما باید توسط دستگاه‌های حفاری آزمایش خاک انجام شود.

حفاری ماشینی خاک

روش حفاری آزمایش خاک ماشینی یک روش اصولی و درست با استفاده از دستگاه های حفاری مانند دستگاه حفاری راسول می‌باشد؛ که هزینه آن از روش دستی بیشتر است. اما این هزینه باز هم بستگی به محل حفاری و موقعیت مکانی محلی که می خواهیم برای آزمایش خاک حفاری کنیم، دارد. در این روش دستگاه در محلی که می خواهیم آزمایش انجام دهیم، با قطر 10 الی 20 سانتی متر حفاری را انجام می دهد. برای حفاری های عمیق استفاده از این روش توصیه می‌شود.

انواع روش های حفاری ماشینی خاک

  • حفاری ماشینی شستشویی
  • حفاری ماشینی ضربه ای
  • حفاری ماشینی دورانی
  • حفاری ماشینی مته ای
  • حفاری ماشینی مغزه گیری (کرگیری)

محل مناسب برای حفاری آزمایش خاک

موقعیت مکانی تاثیر زیادی بر روی نتیجه آزمایش خاک دارد. در هر نقطه بسته به موقعیت، هزینه حفاری آزمایش خاک متفاوت است. زیرا نوع و تیپ خاک و میزان تراکم آب های زیرزمینی متفاوت است. هرچه خاک نرم‌تر باشد، هزینه حفاری و آزمایش خاک کمتر خواهد بود.

مراحل آزمایش خاک

  1. قرارداد با شرکت آزمایشگاهی و اخذ مجوز حفاری و آزمایش توسط شرکت آزمایشگاهی
  2. استعلام برگ سبز آزمایش خاک
  3. بررسی موقعیت پروژه و بازرسی از آن
  4. ارزیابی محدودیت های موجود برای استقرار دستگاه حفاری
  5. استقرار دستگاه حفاری آزمایش
  6. فیلم برداری یا عکس برداری از محل در حین عملیات حفاری
  7. تهیه گزارشات توسط شرکت آزمایشگاهی و ارسال آن به نظام مهندسی
  8. بررسی توسط سازمان نظام مهندسی حداکثر تا ده روز کاری
  9. تایید نهایی گزارش حفاری آزمایش خاک توسط نظام مهندسی و ارسال گزارش به شهرداری

پیشنهاد مطالعه: دستگاه حفاری تونلی از جمله دستگاه‌های مورد نیاز آزمایش خاک را می‌شناسید؟

انواع آزمایش خاک

  1. تست دانسیته
  2. آزمایش دانه بندی
  3. آزمایش سه محوری
  4. آزمایش هم ارز ماسه
  5. آزمایش برش مستقیم
  6. آزمایش ضریب نفوذپذیری
  7. تست وزن مخصوص خاک

هزینه حفاری آزمایش خاک چقدر است؟

در کل هزینه حفاری برای انجام آزمایش خاک متغیر است و به عوامل مختلف زیر بستگی دارد:

  • نوع زمین
  • نوع حفاری
  • متراژ حفاری
  • محل حفاری
  • عمق حفاری
  • تعداد گمانه ماشینی

هر چه تعداد طبقات ساختمان بیشتر باشد متراژ حفاری هم زیادتر می‌شود. با افزایش متراژ حفاری تعداد گمانه‌ها هم بالطبع بیشتر می‌شوند و هزینه افزایش می‌یابد. در ضمن نوع آزمایشات صحرایی که انجام می شود و عمق حفاری آزمایش خاک نیز از عوامل موثر بر قیمت حفاری و آزمایش خاک هستند. در فصل‌های سرد سال مثل پاییز و زمستان که ساخت و ساز ها کمتر است هزینه آزمایش و حفاری هم کمتر است.

تست خاک یکی از کارهای لازم پیش از ساخت ساختمان‌های بلند و عظیم است. با انجام این آزمایش می‌توانید تیپ خاکی که می‌خواهید در آن محل ساخت و ساز داشته باشید را بشناسید. سپس با توجه به آن از مصالح مخصوص و مناسب استفاده کنید.

خوب است بدانید اگر این تست را انجام ندهید، نظام مهندسی به شما می گوید باید از قوی‌ترین مصالح و سازه برای ساختمان استفاده کنید. در صورتی که ممکن است نیاز به هزینه کردن زیاد نداشته باشید. پس با انجام این تست و حفاری آزمایش خاک می‌توانید از ایجاد هزینه های مازاد جلوگیری کنید. سپس ساختمانی مقاوم در برابر زلزله و فرونشست بسازید.

حفاری آزمایش خاک