استفاده از نمک حفاری در عملیات حفاری منابع طبیعی مثل نفت و گاز به ویژه مواقعی که ساختار خاک زمین حفاری از شن تشکیل شده است، یکی از ضروری ترین کار ها در پروسه حفاری به شمار می رود. به طور کلی نمک ها یکی از ارزشمندترین موادی هستند که علاوه بر مصارف خوراکی و درمانی در صنایع مختلفی از جمله حفاری نقش مهمی دارند. در این مقاله از آرمیکو به طور کامل درمورد نمک حفاری صحبت خواهیم کرد که از جمله سرتیتر های آنچه در ادامه خواهید خواند، عبارت است از:
- نمک حفاری چیست؟
- روش استفاده از نمک حفاری
- کاربردهای نمک حفاری
- انواع نمک حفاری
- رنگ های نمک گرانول حفاری
- اهمیت کار تولید کنندگان نمک حفاری
- قیمت نمک حفاری
- و…
نمک حفاری چیست؟
حفاری هایی که برای استخراج منابع طبیعی مثل نفت و گاز انجام می شود، دارای چاه نفت و میادین مختلفی هستند که در شرایط گوناگونی قرار دارند. برخی از میادین و چاه های نفتی هستند که ساختار تشکیل دهنده آن ها از خاک رس بوده و از استحکام بالایی برخوردار هستند اما برخی دیگر از چاه ها از میزان زیادی شن و ماسه تشکیل شده و همین امر باعث می شود تا ساختار سستی داشته باشند.
عدم استحکام کافی در طول حفاری ممکن است منجر به فرو ریختن دیواره ها شده و ضررهای مالی و حتی جانی را به همراه داشته باشد. نمک حفاری از بهترین گزینه ها است که به بالا بردن استحکام دیواره چاه کمک کرده و به شکل های مختلفی از آن استفاده می شود. این کار با بالا بردن تراکم گل و لای دکل حفاری را در محیط امن تری قرار می دهد.
در واقع نمک تنها برای حفاری در سطح زمین مورد استفاده قرار نمی گیرد بلکه در بعضی موارد با تغییر در ساختار و شکل نمک در حفاری دریایی هم به همین منظور استفاده می شود. علاوه بر این از نمک حفاری به منظور روانکاری و خنک کنندگی سر مته دستگاه های حفاری مثل کرگیری نیز استفاده می شود.
روش استفاده از نمک حفاری
از نمک حفاری در پروژه های حفر چاه منابع طبیعی به صورت محلول در آب استفاده می شود و با توجه به این که نمک حاوی کلرو سدیم است آن را با توجه به محیط و شرایطی که دارد با سه نوع آب ترکیب می کنند. این سه نوع آب عبارت است از:
- sea water
ترکیب آب دریا با کلرو سدیم
- brakish water
ترکیب آب شور با کلرو سدیم
- salt satured water
ترکیب آب سیر شده با نمک یا آب حاوی املاح اشباع شده با کلرو سدیم
میزانی که از محلول این نمک استفاده می شود به عوامل مختلف و بسیار زیادی بستگی دارد که مهمترین آن ها عبارت است از:
- محیط حفاری که حفاری دریایی است یا زمینی
- وزن
- سرعت حفاری
- دستگاه های حفاری
کاربرد نمک حفاری
در صنعت نفت، از نمک حفاری برای کاربرد های مختلفی استفاده می شود که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خنک کردن و روان کرد سر مته های دستگاه های حفاری
- کنترل کردن فرآیند حفاری از طریق ایجاد تغییر در PH سیال حفاری و غلظت آن
- پردازش کردن نفت خام پس از استخراج
- تصفیه آب طبیعی
انواع نمک حفاری
یکی از پرکاربردترین مواد در صنعت حفاری، نمک حفاری است. این نمک باعث امنیت بیشتر و عملکرد بسیار مناسب در دکل حفاری می شود. نمک حفاری تاثیر زیادی در تسهیل و بالا رفتن سرعت در عملیات حفاری داشته و به مقدار بسیار زیادی نمک حفاری در هر عملیات احتیاج است.
نمک حفاری انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها در ترکیب با گل تهیه می شوند که به آن ها گل حفاری گفته می شود و این ترکیب می تواند یک محلول اشباع شده و یا فوق اشباع بسازد. از جمله انواع نمک های حفاری عبارت است از:
- سنگ نمک
- نمک شکری
- نمک صدفی
هر کدام از این نمک ها در گل اشباع شده ولی دانه های نمک به صورت حل نشده در آن باقی می مانند تا با آب دریا، آب شور و آب سیر شده ترکیب شوند و حل شوند. نمک شکری بهترین نوع نمک است که در صنعت حفاری بیشتر از دو نوع دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
رنگ های نمک گرانول حفاری
نمک شکری که به آن نمک گرانول هم می گویند، پرکاربردترین نوع نمک در صنعت حفاری چاه نفت و گاز است. این نوع نمک دارای بلورهای بسیار بزرگ است از همین رو به عنوان مش 110 هم شناخته می شود. بزرگتر بودن دانه های این نوع نمک حفاری و مقاومت بالایی که در برابر رطوبت و کلوخه نشدن دارد از مزیت های مهم آن است.
این نمک گرانول حفاری در صنایع پتروشیمی، داروسازی، غذایی استفاده شده و کاربرد زیادی دارد. این محصول دارای رنگ های متنوعی است که هرکدام کاربرد و ویژگی مخصوص خود را دارد. رنگ نمک ها براساس مواد معدنی موجود در آن ها تشکیل می شود و هرچه رنگ سنگ نمک تیره تر باشد به این معناست که از مواد معدنی بیشتری برخوردار است. رنگ های نمک گرانول عبارت است از:
- نمک گرانول صورتی
این رنگ نشان دهنده زیاد بودن آهن در ترکیبات نمک است.
- نمک گرانول قرمز
در صنعت غذایی استفاده شده و برای افرادی که به بیماری کم خونی و فقر آهن مبتلا هستند توصیه می شود.
- نمک گرانول نارنجی
از این رنگ هم در صنعت غذا و دارو استفاده می شود که مناسب برای آرامش اعصاب و جلوگیری از استرس است.
اهمیت کار تولید کنندگان نمک حفاری
اهمیت کار تولیدکنندگان نمک حفاری بسیار بالا است از این رو که آن ها باید دقت زیادی را در میزان تعیین کردن میزان خلوص موارد به کار ببرند تا مقاومت بالایی را از خود نشان داده و در برابر رطوبت دچار آسیبی نشوند. در کارخانه های نمک حفاری، به خرد کردن و قالبگیری نمک مشغول بوده و پس از فرآیند خرد کردن، آن ها را بر اساس درشتی دانه ها و نوع آن ها دسته بندی می کنند.
در مرحله بعد، در شرکت های مخصوصی که به رعایت تمامی استاندارد ها نظارت دارند، کار بسته بندی آغاز می شود. در پایان تولیدکنندگان نمک حفاری باید درمورد قیمت گذاری و ارزش محصول خود با توجه به عوامل مختلفی تصمیم گیری نمایند و در نهایت به بازار عرضه نمایند. در ادامه به توضیحات کاملی درمورد قیمت نمک حفاری میپردازیم.
قیمت نمک حفاری
مشخص کردن استراتژی قیمت حفاری گذاشتن، یکی از پروسه های مهم در فرایند تولید نمک حفاری است که باید توسط تولیدکنندگان نمک حفاری بعد از بررسی عوامل تاثیرگذار و مختلفی مشخص شود. از جمله موارد مهم در قیمت گذاری نمک حفاری عبارت است از:
- نمک با وندور یا بدون وندور
وندورها برچسب هایی هستند که نشاندهنده موردتایید بودن از طرف شرکت نفت هستند. هر کیسه ای که دارای برچسب باشد مورد تایید بوده و در غیر این صورت باید تمام آن ها با دقت بررسی شود.
- نمک با آنتی کیک یا بدون آنتی کیک
نمک حفاری مورد نیاز و مناسب برای حفاری نفت، نمکی است که دارای آنتی کیک است.
- سایز دانه های نمک و یک دست بودن یا نبودن آن ها
یک دست بودن دانه های نمک حفاری برای انجام عملیات حفاری اهمیت بالایی دارد.
- ابعاد کیسه های خروجی نمک حفاری
کیسه های خروجی نمک های حفاری دارای سایزهای مختلفی اند بر اساس سفارش خریدار درابعاد موردنظر بسته بندی می شود.
با توجه به مواردی که ذکر شد، نمی توان قیمت دقیقی برای نمک حفاری درنظر گرفت و با توجه به خواسته و نیاز مشتری قیمت دچار تغییراتی خواهد بود. برای استعلام قیمت و بهرهمندی از مشاوره رایگان تیم آرمیکو می توانید از طریق راه های ارتباطی تماس با ما با تیم آرمیکو در تماس باشید.
جمع بندی
آنچه در این مقاله از آرمیکو خواندید به صورت زیر است:
- از نمک حفاری برای بالا بردن استحکام دیواره چاه های نفت و میادین حفاری استفاده می شود.
- نمک حفاری محلول در آب بوده و بعد از ترکیب کردن نمک ها با گل اشباع شده، آب شور دریا و یا آب های دیگری را طبق شرایط زمین حفاری، به آن اضافه کرده و از آن استفاده می کند.
- نمک حفاری کاربردهای زیادی دارد که از جمله آن ها می توان به مواردی مثل روانکاری سر مته، پردازش نفت خام و… اشاره کرد.
- نمک حفاری انواع مختلفی دارد که از جمله آن ها می توان به موارد مختلفی مثل نمک شکری، سنگ نمک و نمک صدفی اشاره کرد.
- نمک گرانول حفاری که همان نمک شکری است علاوه به بلورهای درشتی که نسبت به سایر نمک ها دارد، دارای رنگ های مختلفی هم هست که هرکدام نشاندهنده کاربرد آن ها است.
- کار تولیدکنندگان نمک حفاری از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که باید دقت بالایی در میزان خلوص مواد در طی به دست آمدن نمک حفاری به کار بگیرند.
- قیمت نمک حفاری به عوامل متعددی بستگی دارد که از جمله آن ها می توان به نمک با وندور یا بدون وندور، با آنتی کیک و یا بدون آنتی کیک و سایر موارد اشاره کرد.