در این مقاله از آرمیکو قصد داریم تا در رابطه با انواع روش ها و مراحل حفاری چاه آب دستی، حفاری چاه آب با دستگاه روتاری و دستگاه ضربهای توضیحات در اختیار شما قرار دهیم. پس از کسب اطلاعات در این موارد، میتوانید به روش سنتی و صنعتی به حفاری چاه آب کشاورزی، چاه آب خانگی، گلخانه و غیره بپردازید. لازم به ذکر است که، پیش از اقدام به حفاری لازم است یکسری نکات اولیه مانند نحوه اخذ مجوز حفر چاه و موارد مهم فنی را بدانید.
با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا اطلاعات جامعی در رابطه با حفاری چاه آب در اختیارتان قرار دهیم.
چاه آب
پیش از آنکه با انواع حفاری چاه آب آشنا شوید باید بدانید که چاه آب چیست؟ چاه آب گودالی است که توسط انسان جهت رسیدن به آب، حفر شده تا به سفرههای آب زیرزمینی دسترسی پیدا کنند. همچنین کیفیت چاه به مدت زمان تامین آب در مقابل صرف هزینه کم، بستگی دارد. لازم به ذکر است، برای حفر چاه آب باید مشخصات هیدرولیکی و اکویفور کارکرد هیدرولیکی با تستهای پمپاژ را دانست.
چگونه بهترین محل حفر چاه آب را تعیین کنیم؟
یکی از مهمترین مواردی که در حفر چاه آب باید به آن توجه شود، محل و موقعیت مکانی آن است. علت اهمیت داشتن این موضوع، زمان و هزینهای است که صرف انجام این کار میشود، در نتیجه باید به بهترین شکل ممکن این امر صورت پذیرد. اما در این بین سوالی که پیش میآید این است که حفاری چاه آب به روش سنتی بهتر است یا به روش صنعتی – مهندسی؟
از آنجایی که امروزه تکنولوژی به طرز چشمگیری پیشرفت کرده است، پیدا کردن محلی مناسب برای حفر چاه آب راحتتر شده است. در نتیجه، بهتر است از این تکنولوژیها در راستای کاری که قرار است انجام دهیم، استفاده کنیم.
از روشهایی که جهت تعیین محل حفاری میتوان از آن یاد کرد، حفر چاههای متهای و اندازهگیری سطح آب است. همچنین برای حفاری چاه آب باید به نکاتی توجه داشت که در ادامه به آنها اشاره کردهایم:
- محل حفاری چاه آب، باید بنا به استانداردهای محلی در هر ناحیه بوده و دارای حداقل فاصله از سایر ساختمانهای اطراف است تا از نفوذ آلودگی احتمالی به چاه آب جلوگیری شود.
- بهترین محل حفر چاه در مناطق مرتفع و به دور از آلودگی است.
- برای تعیین محل حفاری چاه باید به مواردی از قبیل ارتفاع زمین، موقعیت مکانی چاه، عدم برخورد ابزار حفاری با لولههای گاز و کابلهای برق دفن شده زیر زمین، رعایت فاصله میان ساختمانها و منابع آلودگیهای موجود در منطقه توجه داشت.
- در شرایطی ممکن است آب چاه آلوده شود که عمق چاه آب کمتر از ۵۰ فوت و یا در قسمت لایههای نفوذ ناپذیر، این عمق کمتر از ۱۰ فوت باشد.
نحوه محاسبه قیمت حفاری چاه آب
باید خدمتتان عرض کنیم که، قیمت حفاری چاه آب بنا به نرخ اتحادیه حفر چاه محاسبه میشود. البته هزینه این کار با توجه به روش انتخابی، متفاوت است. همچنین این تفاوت با توجه به نوع مجوز و دستگاههایی که مورد استفاده قرار میگیرند نیز صدق میکند. در ادامه شما را با انواع هزینههایی که برای حفر چاه آب وجود دارد آشنا میکنیم:
- حفر چاه آب کشاورزی
- حفاری چاه آب با دستگاه روتاری
- حفر چاه آب با دستگاه ضربهای
عوامل موثر در هزینه حفاری چاه آب
از عواملی که تاثیر بسزایی در قیمت و هزینه حفاری چاه آب دارند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- روش حفاری چاه
- نوع چاه
- دستگاه مورد استفاده جهت حفر چاه
- متراژ چاه
- عمق چاه
- نوع خاک
- حمل نخاله خاک ناشی از حفاری چاه
- محل حفر و جنس زمین از نظر نوع دژ، سنگی یا ماسهای بودن
- هزینه طوقه چینی برای چاه
- قیمت بستن درب چاه
- هزینه نصب دریچه بازدید چاه
- نصب کول به همراه هزینه حمل، بارگیری و تخلیه بار کول خریداری شده
- هزینه گلدانی چاه یا همان آبچکان درب چاه
نکات مهم پیش از حفاری چاه آب
باید بدانید، اولین نکته جهت شروع هر کاری، رعایت نکات ایمنی است. برای حفاری چاه نیز رعایت و دانستن یک سری نکات، بسیار مهم است. به عنوان مثال، دلایل ریز چاه، علت کم شدن آب چاه و غیره. در این قسمت ما برخی از نکات مهم قبل از حفر چاه آب را شرح دادهایم:
- در اجرای مراحل حفاری چاه آب و نیز طراحی ساختمان آن، باید بررسیهای زمین شناسی در منطقه و مطالعات ژئوفیزیک به نحو احسنت صورت پذیرد.
- قبل از حفر چاه، جهت جلوگیری و پیشگیری از ریزش آن، باید تمام پروژه مورد بررسی کارشناسان قرار گیرد. در نتیجه مواردی مانند وضعیت زمین، میزان جذب و نوع خاک منطقه و متراژ چاه میبایست در نظر گرفته شود و اموری همچون آزمایش خاک انجام پذیرد.
- حفر چاه به صورت غیر اصولی، می تواند منجر به عدم جذب و گرفتگی آب شود.
- نکته مهم دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، رعایت حداقل فواصل تعیین شده میان چاه آب با سایر ساختمانها و آلایندههای محیطی است؛ چراکه باید از ورود آلودگی به آب آشامیدنی
- جلوگیری شود.
- پیش از آغاز حفر چاه آب، جهت مشخص نمودن محل حفر چاه و بهترین زمان حفر آن، حتما با کارشناسان مشورت کرده تا از تلف شدن زمان یا هزینههای به عمل آمده، جلوگیری شود.
برای حفاری چاه آب از چه ابزاری استفاده می شود؟
انتخاب نوع ابزار و دستگاههای حفاری، با توجه به جنس زمین و مشخصات دیگر چاه، از عوامل اصلی محاسبه قیمت نهایی این گونه پروژهها است. از اصلی ترین ابزارهای حفاری چاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاههای حفاری مانند دستگاه روتاری، کابلی، چرخشی، متهای، ضربهای و غیره
- استفاده از کابل برق برای روشن کردن چاه
- هواکش تهویه هوا برای داخل چاه
- کلاه ایمنی
- بیل
- بالابر
- دبل مخصوص جهت خارج کردن خاک چاه
- فرغون
- کلنگ مخصوص حفر چاه
- کمربند ایمنی
مطلب پیشنهادی: برای جلوگیری از ایجاد آلودگی های محیطی در اثر حفاری، از دستگاه غبارگیر استفاده می شود.
کلام پایانی
ما در این مطلب از آرمیکو سعی کردیم تمام موضوعات مرتبط با مراحل حفاری چاه آب را به شما خوبان شرح دهیم. امیدواریم این مطالب مورد پسند شما قرار گرفته باشد.
سوالات متداول
انواع مجوز حفاری چاه آب کدام اند؟
مجوز حفر چاه خانگی، کشاورزی و گلخانه.
چند نوع خاک برای حفاری چاه وجود دارد؟
خاک رسی، خاک ماسه ای یا ماسه بادی و خاک شنی.