در این مقاله ما قصد داریم در مورد کرگیری بتن، کرگیری چیست و انواع روش های و دستگاه کرگیری صحبت کنیم. همچنین به معرفی دستگاه هایی که به کمک آنها میتوان کرگیری را انجام داد نیز خواهیم پرداخت. همانطور که میدانید بتن یکی از مهمترین ابزار و مصالحی میباشد که امروزه در صنعت ساختمانسازی و راهسازی و پلسازی استفاده میشود. هر چه کیفیت بتن استفادهشده بالاتر باشد، سازه بدستآمده نیز کیفیت بالاتری خواهد داشت.
برای دستیابی به کیفیت بتن موجود از یک سری آزمایشات خاص استفاده میشود. به کمک آزمایشات مذکور کارشناسان متوجه میشوند که بتن ریختهشده دارای چه کیفیتی میباشد. انجام این آزمایشات ممکن است قبل از بتنریزی یا بعد از بتنریزی صورت گیرد. فرآیند کرگیری، عملیاتی میباشد که بعد از ریختن بتن انجام میشود.
کرگیری بتن چیست؟
کلمه کرگیری در لغت به معنی مغز چیزی را مشخص کردن میباشد؛ در واقع کرگیری یعنی مغز گرفتن از چیزی. همانطور که در بالا ذکر کردیم یکی از انواع مصالح مهم که در ساخت و ساز انواع سازهها استفاده میشود، بتن میباشد. برای این که به کیفیت بتن ریختهشده پی برده شود، یا این که برای هر هدف خاص دیگری که مورد نظر فرد میباشد، میتوان کرگیری بتن را انجام داد.
به طور مثال برای به دست آوردن انواع مقاومت یک بتن که می تواند شامل مقاومت فشاری، مقاومت خمشی و مقاومت کششی باشد، میشود از این روش استفاده کرد. همچنین برای پیبردن به میزان بتن ریختهشده در قسمتهای مختلف یک سازه مثل فونداسیون، تیرها، دال ها و غیره میتوان عمل کرگیری بتن را انجام داد. البته امکان دارد کرگیری برای فعالیت های دیگری نیز به کار رود.
به طور مثال در صورتی که نیاز است روی یک سازه بتنی یک وسیله دیگر را نصب کنند، بهترین روش برای نصب این وسیله میتواند انجام فرایند مذکور باشد. به طور کلی فرایند کرگیری بعد از ریختن بتن انجام میشود. در این فرایند از بتن مورد نظر یک مغز یا هسته تهیه میکنند. فرایند مذکور به وسیله دستگاههای ویژهای که مخصوص این کار هستند انجام میشود.
پیشنهاد مطالعه: با نحوه عملکرد دستگاه حفاری راسول آشنا شوید.
کرگیری بتن چگونه انجام می شود؟
برای این که فرایند کرگیری بتن انجام شود، دستگاههای بسیار قدرتمندی نیاز میباشد. زیرا طی فرایند انجامشده در نهایت بتن سوراخ می شود. به همین دلیل به دستگاههای قدرتمندی نیاز است. دستگاههای مختلفی برای کرگیری بتن مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی دستگاههایی که برای این کار استفاده میشوند با توجه به وزن و قدرتی که دارند و نیز با توجه به کاربردشان در اندازههای متفاوت طراحی و ساخته میشوند.
برخی از انواع دستگاه کرگیری بتن کوچک و قابل حمل با دست میباشند؛ اما برخی دیگر بسیار سنگین بوده به طوری که برای استفاده از آن نیز به یک نیروی مکانیکی قوی نیاز است. همچنین با توجه به اندازه دستگاه میتوان از منابع مختلفی برای تامین نیروی مورد نظر آن استفاده نمود؛ به طور مثال بنزین، برق و غیره. برای کرگیری از بتن ابتدا باید محل دقیق انجام این کار را مشخص کرد. پس از آن با توجه به این که هدف از تهیه این فرایند چیست، می توان از متههای مختلفی استفاده نمود.
برای شروع کار ابتدا توسط سرمته حفاری چند سوراخ در بتن مورد نظر ایجاد کرده تا بتوانید پایههای دستگاه گرگیری را روی آنها محکم کنید. بعد از محکم کردن پایههای دستگاه، موتور روی آن قرار داده میشود. البته لازم به ذکر است که برخی از دستگاهها دارای پایه میباشند و ضرورتی به انجام این مرحله ندارند. بعد از آماده شدن دستگاه، آن را به منبع انرژی مورد نیاز متصل میکنیم و فرایند کرگیری بتن را آغاز خواهیم نمود.
لازم به ذکر است که در این فرایند وجود آب ضروری و مهم می باشد. یکی از فواید آب برای این دستگاه خنک نگهداشتن مته میباشد. بعد از اینکه مته به عمق مورد نظر برسد، دستگاه به طور خودکار خاموش خواهد شد. با توجه به نسبتی که بین عمق و ضخامت بتن وجود دارد شما می توانید مغزه را یا به وسیله مته خارج کنید یا این که از ابزار دیگری برای خارج کردن آن از سوراخ ایجاد شده استفاده کنید.
پیشنهاد مطالعه: در مورد چکش حفاری DTH چه میدانید؟
انواع دستگاه کرگیری بتن
دستگاههای کرگیری بتن را با توجه به کاربردی که میتوانند داشته باشند و انرژی که مصرف می کنند و نیز با توجه به نوع متهای که استفاده میکنند، به چند دسته مختلف تقسیم میشوند. اگر بخواهیم دستگاههای کرگیر بتن را با توجه به نوع کاربردی که دارند تقسیم بندی کنیم، به دو دسته تقسیم خواهند شد.
- دستگاه هایی که برای هسته گرفتن از بتن استفاده می شوند.
- دستگاه هایی که فقط برای سوراخ کردن بتن مورد استفاده قرار می گیرند.
با توجه به انرژی که این دستگاهها مصرف میکنند، میتوان آنها را به چهار دسته الکتریکی، بادی، هیدرولیکی و بنزینی تقسیم نمود.
همچنین با توجه به نوع مته استفاده شده در این دستگاهها، میتوان آنها را به دو دسته کرگیر کاربیدی و کرگیر الماسی تقسیم نمود. به طور کلی استفاده از دستگاههای کرگیر با مته های الماسی رایجتر میباشد.
نکات آموزش کرگیری بتن
با توجه به این که فرایند مذکور یک فرایند سخت و کاملا تخصصی میباشد، بهتر است توسط افراد متخصص انجام گیرد. با این کار میزان آسیبهای وارده به حداقل خواهد رسید. همچنین توجه و رعایت نکات ایمنی در انجام این فرایند بسیار اهمیت دارد، زیرا کار با دستگاههای کرگیر بتن دشوار بوده و نیازمند تمرکز میباشد.
ویدیو آموزشی عملکرد دستگاه های حفاری
نکته مهمی که باید برای کرگیری در بتن به آن توجه داشته باشید، نوع بتنی است که باید از آن کرگیری را انجام داد. به طور مثال کرگیری بتن های مسلح و غیر مسلح کاملا متفاوت خواهد بود. برای کرگیری از بتن هایی که مسلح هستند دقت زیادی باید به خرج داد و همچنین بهتر است قبل از انجام کار محل مورد نظر به وسیل اسکنرهای مخصوص اسکن شود تا کمترین آسیب به سازه وارد گردد.